Duurzame, energiezuinige gebouwen

De gemiddelde buitentemperatuur stijgt en er is een serieus risico dat gebouwen oververhit raken. Het beheer van energieverbruik en zorgen voor duurzamere gebouwen heeft nu prioriteit.

Door op de juiste wijze gebruik te maken van daglicht kunnen energiekosten worden bespaard en koeling en verwarming van gebouwen (met zo'n 70%).
 

Dynamische zonwering voor bedrijfsgebouwen

De buitenkant van een gebouw (de onderdelen die samen de 'schil' van een gebouw vormen) heeft zowel een structurele functie als een scheidende functie. De buitenkant zorgt voor stevigheid en vormt de scheiding tussen binnen en buiten. Hij moet ook lucht, licht en vocht in- en uitlaten.

Daarom moet voor een optimaal binnenklimaat al vroeg in het ontwerpproces worden nagedacht over de doorlating van licht en warmte, wanneer wordt gekeken naar zaken als de algemene milieuomstandigheden, de geografische ligging en de oriëntatie van het gebouw en de gevels. Dat biedt mogelijkheden voor optimaal gebruik en regulering van daglicht, op elke locatie, in elk seizoen en op elk moment van de dag.

Door het toepassen van dynamische zonwering volgens de specifieke behoeften wordt de warmte-uitwisseling tussen de buiten- en binnenzijde van het gebouw beheerd. Voor een optimaal resultaat is het essentieel dat een juist geprogrammeerd en geautomatiseerd systeem wordt gebruikt.

 

Elk moment, elke dag, elk seizoen

Zo werkt het:

In de zomer

Met data over de stand van de zon wordt in de zomermaanden de zonwering gebruikt om de hitte zoveel mogelijk buiten gehouden. Daardoor is er minder energie nodig voor het kunstmatig koelen van het gebouw.

In de winter

De zonwering is zo gemaakt, dat in de winter zoveel mogelijk zonlicht binnenkomt. De warmte van de zon wordt opgevangen en opgeslagen in thermische massa, vastgehouden via de isolatie en afgegeven aan het gebouw wanneer dit nodig is. Hierdoor is minder energie nodig voor verwarming. En na zonsondergang wordt de zonwering gesloten, zodat er geen warmte verloren gaat.

Samengevat

Bij het plannen van een bouwproject biedt dynamische zonwering diverse voordelen;

  • De mogelijkheid om de juiste omvang van het HVAC-systeem te bepalen
  • Meer warmtecomfort en visueel comfort voor de gebruiker
  • Minder gecoat glas nodig
  • Aanzienlijke afname van warmtewinst
  • Maximaal gebruik van daglicht
  • Vermindert de noodzaak/het gebruik van kunstlicht

De voordelen van dynamische zonwering

Als eerste stap in de 'trias energetica' kan dynamische zonwering de behoefte aan koeling drastisch verminderen. En optimaal gebruikmaken van daglicht kan er ook voor zorgen dat er veel minder behoefte aan kunstlicht is.


Het gebruik van dynamische zonwering kan de energie- en elektriciteitskosten verlagen: voor koelen en verwarmen van gebouwen tot zo'n 70%.

De EPBD adviseert het gebruik van dynamische zonwering als een energiebesparende oplossing.

De huidige situatie
  • Gebouwen verbruiken ongeveer 30% van alle energie in de wereld en in Europa wordt 40% van de totale primaire energie gebruikt voor gebouwen.
  • Gebouwen produceren 20% van CO₂-emissie wereldwijd.
  • Twee derde van het energieverbruik van gebouwen gaat op aan verwarming en koeling
  • Tussen de 25 tot 35% van de elektriciteitskosten ontstaan door het gebruik van kunstlicht.

Slimmere, groenere gebouwen

Slimmere, groenere gebouwen leveren veel voordelen op, zoals lagere bedrijfskosten en positief rendement op investeringen, hogere marktwaarde en betere financiële deals. Een duurzaam gebouw geeft een bedrijf een positief imago en levert tevreden medewerkers op omdat zij prettige werkomstandigheden hebben, nu en in de toekomst.

 

De waarde van groen bouwen
  • 30-50% lager energiegebruik (bron: UNEP 2012)
  • 16% hogere vermogenswaarde (bron: American economic review 2009)
  • 35% verlaging CO₂-emissie (bron: UNEP 2012)

Neem contact met ons op voor meer informatie over de voordelen van dynamische zonwering!

* verplichte velden
* verplichte velden