Elk jaar worden er steeds meer slimme apparaten verkocht en kiezen veel mensen ervoor om over te stappen op toenemende domotica. Dit zorgt voor een comfortabeler en comfortabeler gezinsleven met een verhoogd gevoel van welzijn. Wil je weten hoe je een smart home maakt? Hoe het werkt? Of welk smart home systeem is het beste? Wij vertellen je alles.
Een draadloos alarmsysteem wordt ook wel een WiFi alarmsysteem genoemd, omdat het hoofdproduct of de camera van het alarmsysteem een WiFi-verbinding heeft. Kies je voor een WiFi alarmsysteem, dan ontgaat jou niets meer. Valt de stroom uit, dan is dit voor een goed draadloos alarmsysteem geen probleem. Het Somfy One + alarmsysteem bijvoorbeeld blijft, dankzij de ingebouwde, sterke batterij, tot 6 uur lang zijn werk doen bij stroomuitval. Mocht er tijdens de stroomuitval iets gebeuren, dan slaat de Somfy One+ gewoon alarm met zijn ingbouwde sirene en begint hij direct op te nemen.
Domotica, smart home, smart house, connected home of intelligent of slim huis... Wat is het verschil?
In de praktijk lijken deze termen maar weinig van elkaar te verschillen en worden ze vaak gegroepeerd.
Domotica is het oudste van deze concepten. Een domoticasysteem is echter een volledig bedraad systeem met vaste componenten waarbij de bediening zelf wel draadloos kan zijn. Domotica wordt vooral geassocieerd en toegepast in met name de projectenbouw zoals die van kantoren, hotels en zorgcentra. Het systeem is zeer betrouwbaar maar ook kostbaar om aan te leggen.
Een smart home, oftewel slimme woning, beschikt over een centrale unit (hub) die is verbonden met de voeding en internet. Deze koppelt producten, sensoren, timers of melders. Deze centrale slimme besturing kan op elk moment plaats bieden aan nieuwe "familieleden".
Je smartphone staat hiermee in verbinding en via de app regel je direct of automatisch gekoppelde apparaten. Alles gaat draadloos en daarom gemakkelijk te integreren in bestaande woningen. Vanuit kostenoogpunt en minimale inspanningen daarom ook heel interessant.
Je hoeft niet echt te weten hoe het slimme huis technisch werkt om het te kunnen gebruiken. In reële termen fungeert de smart home box (of slimme bediening) als een centrale hub: je kunt al je apparaten centraliseren.
Jouw smart life-apparaten gebruiken mogelijk niet allemaal hetzelfde communicatieprotocol. Simpel gezegd betekent dit dat ze niet dezelfde "taal" spreken. Daar komt de smart home hub om de hoek kijken. Als tolk zorgt hij ervoor dat alle apparaten goed met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld: als de zonwering in de schemering sluit, begrijpen de lampen via de "tolk" dat ze aan moeten gaan. De tolk (hub) zorgt er ook voor dat je via je smartphone of via spraakbediening met je huis kan communiceren.
Het is belangrijk om te onthouden dat jouw apparatuur compatibel moet zijn met de smart home box die je kiest. Door toestellen van hetzelfde merk te kiezen, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Het is echter ook zo dat steeds meer merkproducten met elkaar via de hub compatibel zijn gemaakt. Je smart home box maakt het dus mogelijk om deze “brug” te bouwen tussen alle producten, ook als ze dus van verschillende merken zijn.
Met het slimme huis sluit je allerlei slimme thuisgadgets aan op je domoticasysteem. De rolluiken, bewakingscamera's, alarmsysteem, verlichting, zonwering, garagedeur, enz... Je kunt hun werking automatiseren, scènes creëren en alle gekoppelde apparatuur op afstand bedienen.
Door je apparaten geheel of gedeeltelijk te automatiseren hoef je vooraf niet meer na te denken over de juiste instellingen, maar laat je je slimme huis het werk voor je doen. Je kunt bijvoorbeeld het automatisch sluiten van jouw rolluiken bij schemering programmeren.
Je kunt jouw slimme huis bedienen met slechts één klik vanaf je smartphone, of zelfs met je stem! Handig wanneer je de deur op afstand moet openen als je je handen even vol hebt, voor de bezorger of het schoonmaakpersoneel.
Je kunt bepaalde acties op afstand of op locatie automatiseren. Je kunt het alarm activeren, de rolluiken openen, controleren of de poort goed gesloten is, enz... Je kunt op elk moment de status van jouw slimme apparaten en meer in het algemeen, je huis controleren. Bij een inbraak ontvang je dankzij slimme alarmen realtime een melding. En wanneer je op vakantie gaat, kunt je jouw aanwezigheid simuleren zodat het lijkt of je gewoon thuis bent.
Energiebeheer is een van de sleutels tot het slimme huis. Je kunt scènes maken door je producten aan sensoren te koppelen en alles op de centrale hub aan te sluiten. Als de zon bijvoorbeeld te sterk is, gaan de rolluiken automatisch dicht. Ideaal om het interieur koel te houden als het buiten warm is!
De smart home hub maakt de automatisering van bepaalde acties mogelijk. Je maakt scènes aan met behulp van de speciale app en op basis van tijdsinstelling, het weer en jouw wensen! Het is bijna kinderspel. Nadat de scènes zijn geconfigureerd, kun je ze op verschillende manieren activeren. Ofwel automatiseer je een geprogrammeerde scène om deze op elk gewenst moment te activeren of automatisch te laten starten op een vast tijdstip. Je activeert scènes vanaf je tablet, smartphone of zelfs met jouw stem. Een slimme luidspreker, zoals die van Google Home of Alexa maakt het heel eenvoudig om jouw slimme apparaten te bedienen.
Hieronder enkele slimme ideeën voor scènes en hun mogelijke acties:
Geen ochtendklusjes en tijdverspilling meer. Om 7 uur gaan de rolluiken open, gaat de muzieken de verwarming aan dankzij de geprogrammeerde scène. Iedereen staat rustig op, klaar om een geweldige dag te beginnen!
's Ochtends als je naar je werk vertrekt, start je de scène 'Vertrek' met je stem. De slimme bediening (hub), compatibel met slimme luidsprekers, regelt alles voor je. De rolluiken gaan dicht, de verwarming schakelt over op spaarstand en het alarm staat aan tot je weer terugkomt.
Je bent 's avonds weg, maar er steekt een storm op. Weet je het niet zeker... heb ik de rolluiken wel goed gesloten? Met een blik op de app controleer je de status van alle gekoppelde producten, zoals je rolluiken, en onderneem je actie op afstand.
Je bent een paar dagen weg, ver van huis. Om een inbraak te voorkomen die je vakantieplezier zou kunnen temperen, stel je een aanwezigheidssimulatie in. Op afstand sluit je je rolluiken en speel je met de verlichting in huis om te doen alsof je er bent!
Sommige producten van het merk Somfy zijn standaard verbonden en kunnen eenvoudig op afstand worden bediend. Dankzij hun speciale apps kun je gebruiksscènes maken met je smartphone. Dit is het geval voor bijvoorbeeld de bewakingscamera's binnen of buiten, het alarmsysteem, de radiatorkraan en het aangesloten slot.
Je kunt ook heel eenvoudig zelf een smart house inrichten. Je hoeft alleen maar een gecentraliseerde slimme besturing te kopen om een slim huis-ecosysteem te creëren. Verbind deze hub dan met je slimme apparaten. Beveiligingscamera's, rolluiken, zonwering, verlichting, verwarming, enz... Je kunt nieuwe slimme apparaten toevoegen wanneer jij maar wilt.
TaHoma switch is de meest complete intelligente gecentraliseerde bediening voor aangesloten apparatuur op de markt.
Het biedt een uitgebreide en schaalbare oplossing: je kunt eerst één apparaat aansluiten en dan geleidelijk nieuwe toevoegen. De TaHoma switch is compatibel met bijna 300 Somfy-producten voor thuisgebruik en partners zoals Velux, Atlantic, Schneider, Philips Hue en vele anderen. Een schaalbare oplossing die het eenvoudig maakt om een smart home te creëren.
Ontdek TaHoma switch
Nadat je jouw smart life-producten hebt geïnstalleerd en aangesloten, kun je je scènes automatiseren. De mobiele TaHoma app biedt volledig beheer via een speciale interface die beschikbaar is op je smartphone.
Deze is ook compatibel met de belangrijkste slimme speakers op de markt, zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit.
Ontdek de TaHoma app
Nog een voordeel van TaHoma switch Smart Control: jouw gegevens zijn veilig en de servers die de gegevens hosten en opslaan, bieden de hoogste veiligheidsnormen.
Inderdaad, de TaHoma-switch is door het UL-agentschap (wereldleider in beveiligings- en veiligheidstests, inspecties en verificaties) bestempeld als "IoT Security Rating" voor de beveiliging van persoonlijke gegevens. Met andere woorden, deze slimme besturing voldoet aan essentiële cyberbeveiligingseisen zoals veilige updates en verbindingen, beveiliging van opgeslagen en verzonden gegevens, evenals maximale beveiliging voor mobiele applicaties. De webinterface plus de iOS- en Android-apps, die huishoudelijke apparaten aansturen, zijn onderworpen aan dezelfde normen. Met TaHoma switch is Somfy het eerste smart home bedrijf dat deze beoordeling behaalt.
Je kunt de slimme producten en apparaten zelf aansluiten. Als je echter hulp wilt bij het integreren van jouw slimme producten, kun je Somfy om een eerste advies vragen of door contact op te nemen met een door Somfy erkende professionele installateur bij jou in de buurt.
Heb je een vraag of advies nodig over de aanschaf van Somfy producten of diensten? Neem gerust contact met ons op.
Bekijk een selectie van Somfy producten
Your product cannot be added to the cart. System error.