Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn huis slimmer wil maken?

Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over ‘smart home’, en we merken dat veel mensen toch nog niet helemaal weten wat dat nu precies inhoudt...

TaHoma-switch-Somfy-voice-assistant-control-1870595

Een Smart Home koppelt verschillende producten aan een centrale unit via je thuisnetwerk of via een bedieningsunit, zoals Somfy´s TaHoma Switch. Met de TaHoma Switch als het brein in de slimme apparatuur in huis, verzamel je alle controle op één plek, die je eenvoudig beheert via een app op je smartphone.

 

Wat is Smart Home?

Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over ‘smart home’, en we merken dat veel mensen toch nog niet helemaal weten wat dat nu precies inhoudt... Dus of jij je nog aan het afvragen bent waar je moet beginnen, of je hebt de eerste stappen al gezet, wij hebben een handige lijst voor je opgesteld van zaken waar je aan moet denken als je jouw huis slimmer wilt maken.  

Het zogenaamde Smart Home is niet in alle gevallen altijd eenvoudig geweest. Het kon wel eens ingewikkeld zijn om op te zetten en te beheren, met allerlei verschillende apparaten die niet goed samenwerkten. Slimme diensten die werken met voice control zoals Google Assistant maken dit gemakkelijker. Tevens werkt Google Assistant samen met Somfy TaHoma. Met Somfy TaHoma kun je je raamdecoratie openen, je verlichting aandoen of je garagedeuren bedienen, en dit alles vanaf je computer, tablet of met behulp van de Somfy TaHoma-app op je smartphone. 
 
Met Google Assistant kun je met je stem producten uit de TaHoma bedienen. Thuis, met Google Home speakers en andere speakers die werken met Google Assistant, en onderweg, met je smartphone of compatibele Android- of iOS-tablet. Bekijk deze pagina voor meer informatie over hoe je de apparatuur in je huis kunt bedienen door simpelweg je stem te gebruiken met Somfy TaHoma en Google Assistant.

 

Neem de controle over een slimme woning

Een smart home kan ook meer controle betekenen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je een melding krijgt als de kinderen uit school weer thuiskomen, de zonwering regelen, monitoren met binnen- en buitencamera's en meer. 

Met een smart home kun je jouw slimme producten bedienen met afstandsbediening of scènes via de app, met spraakbesturing of met automatisering - dat sensoren worden geactiveerd en hun functie activeren, bijvoorbeeld wanneer de zonsensor de lichtintensiteit van de zon meet en bij overschrijding automatisch de zonwering in- of uitrolt. 

 

Maak je huis comfortabeler met slimme producten

Veel slimme producten zijn gericht op gemak. Je maakt je huis en je dagelijkse leven gemakkelijker en comfortabeler met behulp van bijvoorbeeld slimme stekkers, smart tv-accessoires, robotstofzuigers en slimme verlichting. Slimme stekkers zijn een simpele en betaalbare manier om je "domme" elektronica slimmer te maken, je kunt bijvoorbeeld een gewoon koffiezetapparaat, lamp of speaker aansluiten op een slimme stekker. 

Met de TaHoma switch als brein in je smart home creëer je zelf scènes naar jouw wensen en behoeften. Waarom zou je jouw ochtendroutines niet comfortabeler maken met een scène waarin het koffiezetapparaat begint net voordat je opstaat, dimbare verlichting die je helpt zachtjes wakker te worden, oplicht en jouw favoriete muziek automatisch wordt afgespeeld voor de ochtenddouche? Je kunt veel van je slimme producten ook activeren met spraakbesturing! De mogelijkheden zijn legio en je kiest zelf hoe je jouw smart home wilt inrichten. 

Bedenk wat je precies slimmer zou willen doen in je huis! Heb je geen eerdere ervaring met smart home oplossingen en wil je op een eenvoudige manier meer weten? Lees hier op de website meer over het slimme huis en wat het voor jou kan doen! 

 

Wat wil je bedienen in jouw smart home?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Wil je jouw verlichting, je zonneschermen of je verwarming aansturen? Of allemaal tegelijk? Een goede eerste stap is om een stuk papier te pakken en gewoon eens te schetsen hoe jouw huis eruitziet. Bedenk dan wat je wilt kunnen bedienen.   

Elk huis heeft verlichting, dus dat is vaak de handigste plek om te beginnen. Wil je alleen een of twee lampen bedienen? Of wil je liever in het hele huis een gezellige sfeer creëren met overal gekleurde verlichting? Moet de verlichting dimbaar zijn? Als je in een huis met een terras woont, is het misschien de zonwering op het terras die bediend moet kunnen worden? Of de rolgordijnen in de slaapkamer

Gezien de hoge kosten voor het verwarmen van huizen is een combinatie van zowel zonwering als slimme radiatorthermostaten ook misschien iets om te overwegen, want dat kan besparingen opleveren op de kosten voor verwarming of koeling.  

De beste manier om te plannen is gewoon te beginnen met opschrijven wat je slimmer wilt maken. Doe dit voor elke kamer in je huis, en maak dan in volgorde van prioriteit een lijst van de verschillende soorten producten die de moeite waard kunnen zijn om in te investeren. Probeer vooral niet alles tegelijk te doen - dat is simpelweg niet praktisch.  

 

Hoe wil je jouw slimme huis bedienen?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een smart home te besturen. De eenvoudigste is via een afstandsbediening of wandschakelaar, hoewel dit op zichzelf eigenlijk niet per sé als smart wordt aangemerkt. Om echt smart te zijn, heb je voor jouw bediening een vorm van een bridge, hub of gateway nodig. Dit is een apparaat dat verbinding maakt met de router van jouw thuisnetwerk en fungeert als het brein van je slimme huis.  

Je bedient de controller dan via een app op jouw eigen smartphone, die een overzicht geeft van alle aangesloten apparaten die je kunt bedienen. Zo programmeer je bijvoorbeeld precies wanneer de verlichting aan of uit moet gaan. Misschien wil je deze gebeurtenissen zo instellen dat ze samenvallen met het opkomen en ondergaan van de zon, of dat de verlichting aangaat als je thuiskomt van je werk. Je kunt ook aangeven wanneer de zonwering naar beneden moet, wanneer er muziek moet worden afgespeeld, en wanneer de temperatuur in huis omhoog moet.  

Je kunt nog een stap verder gaan door slimme sensoren te installeren, zoals sensoren die beweging detecteren als je een kamer binnenkomt en zo automatisch de verlichting inschakelen. Een sensor kan ook een magnetisch contact zijn dat de verlichting inschakelt als er bijvoorbeeld een deur wordt geopend. Met sensoren kun je je huis ook via stemcommando's bedienen. Een compatibele spraakassistent kan bijvoorbeeld snel en gemakkelijk verschillende producten of scènes activeren. Zeg bijvoorbeeld gewoon "filmavond" en de tv gaat aan, de rolgordijnen gaan naar beneden en de verlichting wordt gedimd. Je hoeft alleen nog maar de popcorn te pakken en alles is klaar voor jouw film!  

 

Wil je geld besparen op je smart home?

Hoewel er voor een smart home wel enige investering vereist is, kun je met een smart home op de langere termijn geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld besparen op verwarmingskosten door je zonneschermen te automatiseren, zodat ze opengaan als de zon schijnt en de stralen je huis op natuurlijke wijze verwarmen. 

Omgekeerd kun je zonneschermen ook zo instellen dat ze automatisch naar beneden gaan en de warmte binnenshuis vasthouden als de zon niet schijnt. In de zomer kan het neerlaten van de zonwering op het heetst van de dag ook helpen om te besparen op de kosten van airconditioning. 

Er zijn nog meer mogelijkheden om te besparen als je bijvoorbeeld slimme zonwering combineert met een luchtgestookte warmtepomp en radiatorthermostaten die je via je slimme regelaar kunt bedienen.   

 

Wil je extra veiligheid in je smart home?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens - zo luidt het gezegde. Met de toename van criminaliteit en ongewenste indringers kun je dat klokje misschien beter bewaken met wat extra beveiliging in je huis.   

De eenvoudigste manier om dit te doen is het installeren van een of twee beveiligingscamera's. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met één voor binnen en één voor buiten. De beveiligingscamera's van tegenwoordig kunnen in real-time laten zien wat er gebeurt, en ook meldingen sturen als er iets gedetecteerd wordt en je niet thuis bent. Moderne camera's nemen ook videobeeld op die kan worden opgeslagen.  

Beveiligingscamera's kunnen vaak ook geïntegreerd worden met andere slimme apparaten, die bijvoorbeeld beweging waarnemen. Als een buitencamera midden in de nacht iemand bespeurt die rondsluipt, kan de sensor zowel buiten- als binnenverlichting activeren om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Dit afschrikeffect is een geruststellend idee voor huiseigenaren. Voor nóg meer veiligheid zijn er ook slimme huisalarmen voor ramen en deuren, met luide sirenes die afgaan als iemand probeert in te breken.   

Smart home is de nieuwe standaard, en het brengt ons heel veel voordelen in termen van gemak, comfort en veiligheid.  

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive