Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Direct energie besparen met zonwering? Dít moet je weten

Wist je dat het hebben van zonwering een effectieve manier kan zijn om energie te besparen? Zowel in de zomer als in de winter? Alles over energie besparen met zonwering ontdek je in dit blog.

Zonwering is natuurlijk in de basis bedoeld om een schaduwplek te creëren in je tuin en/of om je woning op een aangename temperatuur te houden op warme zomerdagen. Maar doe je het goed en zijn alle omstandigheden je gunstig gezind, dan kun je ook nog eens op je energierekening besparen met zonwering.

Zonneschermen en rolluiken slagen er namelijk als geen ander in warmte buiten of juist binnen de deur te houden op dagen dat het kwik stijgt of daalt. Niet gek ook. Ze fungeren immers als fysieke barrière tussen je ramen en het zonlicht. Samengevat: 

  • Blijft je woning door zonwering ’s zomers en ’s winters op een aangename temperatuur; 
  • Hoef je je energieslurpende airco hierdoor in de zomer niet of nauwelijks aan te zetten; 
  • En hoeft je verwarming in de winter minder hard zijn best te doen om je huis te verwarmen. 

Energie besparen met zonwering: met welke omstandigheden rekening houden?

Hoewel je er vaak vanuit kunt gaan dat zonwering je sowieso íéts laat besparen op je energierekening, is dit gegeven wel afhankelijk van diverse omstandigheden. Hoeveel energiekosten zonwering jou bespaart hangt bijvoorbeeld af van factoren als het type woning, de geografische situatie en de mate van toegepaste isolatie. 

Daarnaast is het goed om te weten dat:

  • Buitenzonwering er beter in slaagt warmte tegen te houden dan zonwering die je monteert aan de binnenkant van het glas.
  • Strategisch gebruik van je zonwering ook verschil uitmaakt als het gaat om energiebesparing. Open de ramen aan de schaduwzijde van je huis bijvoorbeeld om koele lucht binnen te laten. En gebruik zonwering aan de zonnige kant van het huis juist om oververhitting te voorkomen. 

Handbediende versus geautomatiseerde zonwering: maakt dit verschil? 

Verder belangrijk om bij stil te staan: de ervaring leert dat je meer energie kunt besparen met zonwering die elektrisch te bedienen is dan met handbediende zonwering.

Waarom? Vergeet je je zonwering op tijd omlaag of omhoog te doen – bijvoorbeeld omdat je meerdere zonneschermen of rolluiken hebt en dit klusje erbij inschiet – dan warmt je huis in no-time op of koelt het juist supersnel af. Iets wat negatieve gevolgen heeft voor je portemonnee. 

In tegenstelling tot handbediende zonwering, bedien je geautomatiseerde zonwering heel eenvoudig en vanaf welke plek in of rondom je huis. Je kunt zelfs alle zonwering van je huis tegelijkertijd omhoog of omlaag doen. Je kunt je voorstellen dat deze klus bij elektrische zonwering dan ook zo gepiept is. En dat dit er veel minder snel bij inschiet.

Klimaatsensoren: je zonwering uit zichzelf laten zakken bij veel zon 

Ga je voor automatische zonwering, dan kun je er bovendien voor kiezen nog eens een stapje verder te gaan. Daarmee bedoelen we dat je klimaatsensoren kunt installeren, die jou nóg meer energie laten besparen met zonwering. 

Hoe dit precies zit? Heel simpel: klimaatsensoren detecteren veranderingen in het weer, waarna je zonwering automatisch opent, sluit, omhoog of omlaag gaat. Ook als je niet thuis bent. 

Een zonlichtsensor reageert bijvoorbeeld op de sterkte van het zonlicht. En een temperatuursensor meet de temperatuur in of rondom je woning. Wordt het te warm of is de zon plotseling heel fel? Of laat de zon voorzichtig van zich zien op een winterse dag? Dan opent, sluit of zakt je zonwering uit zichzelf. Als je wil breid je deze installatie zelfs nog uit met sensoren die reageren op veel wind of regen. 

De technische uitleg: hoe een zonsensor precies werkt 

Om je een beeld te geven van hoe zo’n zonsensor precies werkt, lees je hieronder een technische uitleg. 

De zonsensor geeft – nog voordat het zonnetje jouw raam bereikt - een signaal aan de ontvanger in de motor. Vervolgens zakken alle gekoppelde schermen naar een ingestelde positie. Er ontstaat tussen het raam en de zonwering een isolatieruimte van luchtstilstand die werkt als een buffer. Het blijft daardoor aanmerkelijk langer koel en hierdoor is het prettig vertoeven in jouw woning. Dé manier om de airco uit te laten en te besparen met zonwering.

Besparen in de wintertijd: goed om te weten 

Waar zonwering er in de zomer dus voor zorgt dat hitte buiten blijft, ga je hiermee in de winter juist verlies van warmte tegen. Op een winterse, zonnige dag zorgt zonwering ervoor dat de temperatuur binnenshuis maximaal stijgt en dat die warmte je woning minder snel verlaat. 

Goed om te weten is dat – als het gaat om die isolerende werking - rolluiken pas écht de kroon spannen. Rolluiken isoleren als de beste en houden warmte optimaal binnen (of buiten) de deur. Zodoende is dit dus de beste manier om energie te besparen met zonwering.

TaHoma en jouw smart home: voor extra energiebesparing

Dat zonwering – en met name elektrische zonwering – heel wat voordelen oplevert, dat moge duidelijk zijn. Maar wist je dat er nóg meer voordeel te behalen valt als het gaat om apparaten in en rondom je huis? 

Steeds meer mensen hebben bijvoorbeeld een slimme Somfy Tahoma switch in huis geïnstalleerd waarmee je je zonwering, verlichting en beveiligingsproducten koppelt aan één systeem. In dat geval bedien je dus al die apparaten vanaf één centraal punt en ook dat zorgt voor energiebesparing en gemak. Meer over dit onderwerp ontdek je in onze andere blogs.

Ga verder
Categorieën
Disqus is inactive